top of page

Verlies = Winst

Op 5 september hebben we in de Wilhelminakerk in Utrecht een informatieve en interactieve bijeenkomst gehouden voor certificaathouders. Deze werd afgesloten met een luchtige column, uitgesproken door Onno van Buuren.

 

Beste mensen, dames, heren en alles wat daar tussen zit.

 

Ik ben een van de sukkels die eind 2020, tijdens de beperkte heropening van de certificatenhandel, nog voor 25.000 euro aan certificaten bijkocht. Dat was de helft van mijn ontslagvergoeding, een bedrag dat ik dus goed kon gebruiken.

 

Maar ja, ik geloofde het verhaal van Triodos dat de problemen kwamen door corona, en zo’n pandemie gaat natuurlijk gewoon over, en daarmee de problemen. Bovendien wilde ik mijn geliefde Triodos zo een duwtje in de rug geven.

 

Helaas, zoals u weet ging de handel snel weer op slot. Na de zomer van 2021 bleek dat dat voorgoed was. Rijpkema liet op een bijeenkomst in het hoofdkantoor van Triodos weten dat er een nieuw systeem moest komen. Terwijl het FD schreef dat de koers op een beurs veel lager zou zijn, zei Rijpkema dat compensatie van verliezen onmogelijk was, en een overname of fusie met een andere bank zag hij ook niet zitten.

 

Toen begon de paniek toe te slaan, want ik had vrijwel al mijn spaargeld in certificaten gestopt. Op aanraden van de VEB schreef ik een klachtbrief. Een puur menselijk verhaal, over opgroeien in armoede, en een spaarzaam leven, dat moest de ideële bank toch wakker schudden? Nee dus. Ze waren onvermurwbaar.

 

Een klacht bij het Kifid van de AFM werd niet eens in behandeling genomen.

 

Ik werd meteen actief in de stichting certificaathouders, sprak op aandeelhoudersvergaderingen en hielp de protestborden van Triodos Tragedie maken. Maar niets hielp, ook de OK-zitting niet, of opiniestukken in de krant en een uitzending van Radar, gevolgd door Kamervragen.

 

Mijn laatste hoop is gevestigd op een claimzaak. Want leven we nou verdorie in een bananenrepubliek of een rechtsstaat?

 

Gelukkig ben ik niet alleen een strijdbaar, maar ook optimistisch mens. Problemen kun je oplossen of op z’n minst relativeren. Ik bedacht een psychologische truc door het verlies als winst te zien. En dat raad ik u ook aan.

 

Zie het zo: Triodos is geen roofbank, maar helpt u om zich financieel te onthechten. De antroposofen zijn eigenlijk boeddhistisch geworden. Laat het toch los, het is maar geld! Als verlichte certificaathouder leert u te genieten van elke koersdaling op de MTF. Gaat de koers naar 20 euro? Hoera, u bent weer een stap dichter bij het Nirvana!

 

Dat is ook goed voor het milieu. Want wat moet u toch met al dat geld? Een nieuwe auto kopen? Schande! Een aanvulling op uw schamele pensioen? Nee zeg, daar gaat u alleen maar vaker van op reis. Slecht voor het klimaat! En u gaat vaker taartjes eten: slecht voor uw figuur en gezondheid!

 

Zo maakt Triodos dus ook psychologische impact.

 

Mocht u nu toch nog denken: ja maar, ik heb recht op mijn geld, en ik wil het terug, dan wens ik u veel sterkte en geduld. Houd de moed erin, het zal jaren duren. Misschien lukt het, misschien ook niet.

 

Maar dan kunt u zichzelf troosten met uw verlichte status, steeds dichter bij het Nirvana. Win-win, altijd prijs!

 

Geniet nog even van een drankje, straks wel thuis en tot ziens!

bottom of page