top of page

INFO AVOND
GAAT (VOORLOPIG) NIET DOOR

Let op: om strategische redenen hebben wij besloten de eerder geplande bijeenkomst op 14 juni 2023 niet door te laten gaan. De tekst op deze pagina is niet langer actueel.

Ons verzet tegen de aanpassing van het handelssysteem en de waardegrondslag van de certificaten heeft helaas geen effect gesorteerd. Binnenkort start de handel in certificaten op het handelsplatform van Captin. Vraag en aanbod gaan dan bepalen wat de waarde van de certificaten is. We houden ons hart vast.

 

Anderhalf jaar geleden duikelde de waarde van de certificaten van de ene op de andere dag van €88 naar €59. Deze afwaardering van 33% was volgens de bank alleen maar administratief. Zij gaf geen indicatie van de werkelijke waardeontwikkeling bij notering aan een MTF. Over een maand of wat weten we meer, maar het zou ons niet verbazen als het koersverlies veel groter is.

 

Individuele claims

Wij zijn niet van plan om ons hierbij neer te leggen. En wij zijn niet de enigen. Al meer dan 270 certificaathouders (vooral in Spanje) zijn naar de rechter gestapt om ieder voor zich een schadevergoeding te eisen. Gelijk hebben ze, want het kan toch niet zo zijn dat de bank een beleggingsproduct met een laag risico omtovert tot eentje met een hoog risico, de certificaathouders met zware verliezen opzadelt en er zomaar mee wegkomt. Met individuele acties is niets mis, maar ze zijn wel kostbaar en vragen een lange adem.

Collectieve claim

Een lange adem is ook nodig bij een collectieve claim, maar die is wellicht mogelijk op no cure - no pay basis. Dat willen wij nu gaan onderzoeken. Als er voldoende medestanders zijn, willen we in zee gaan met de stichting ICAM en mr. Adriaan de Gier. Dan geven wij hen binnenkort de opdracht om de juridische en financiële haalbaarheid te toetsen.

ICAM is een non-profit stichting die speciaal is opgericht om in massaclaim-zaken op te komen voor de belangen van gedupeerden. De Gier is in Nederland dé specialist op dit gebied. Hij stond in 2008 aan de basis van de stichting FortisEffect en bereikte in 2016 een schikking met Ageas (Fortis) van meer dan 1,3 miljard euro. Sindsdien is hij betrokken bij diverse collectieve acties, zoals tegen NN Group en ASR Levensverzekering rond beleggingsverzekeringen en tegen Airbnb wegens onrechtmatig geinde servicekosten.

Info avond

Wil je mee weten over de mogelijkheid van een collectieve juridische actie? Heb je eventueel interesse om mee te doen? Meld je dan aan voor de info avond op woensdag 14 juni in Utrecht. Daar zullen we uit de doeken doen wat ons precies voor ogen staat en hoe je mee kunt doen.

Maar we willen deze avond niet alleen daarvoor benutten. We willen certificaathouders graag de mogelijkheid bieden om in besloten sfeer elkaar te ontmoeten, van gedachten te wisselen en zich te oriënteren op de verschillende mogelijkheden voor vervolg. Wij zijn niet de enigen die nadenken over manieren waarop certificaathouders hun recht kunnen halen en hun verlies kunnen beperken. Iedereen worstelt met de vraag: wat nu, hoe verder? Een individuele of collectieve claim, actie richting toezichthouders, een alternatieve actie, berusting of juist steun aan bank?

Andere initiatieven

Zoals vermeld, denken wij van Triodos Tragedie aan een collectieve claim en proberen we ondertussen via de politiek ook de toezichthouders tot actie te bewegen. De Stichting Certificaathouders Triodos Bank volgt een andere strategie. En de stichting Red Tiodos i.o. met Pieter Lakeman als boegbeeld bereidt ook een massa claim voor. Om certificaathouders zo goed mogelijk te informeren over de verschillende strategieën en mogelijkheden, willen we hen graag gelegenheid bieden om hun ideeën te presenteren en vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor certificaathouders met andere, nieuwe ideeën. Wat ons betreft kan alles aan bod komen.

 

Wij hebben de wijsheid niet in pacht en er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Er zal voldoende gelegenheid zijn voor discussie, maar wil je dat we spreektijd reserveren om een idee of voorstel te presenteren, mail ons dan even. Dan nemen we contact op om e.e.a door te spreken.

Aanmelding noodzakelijk

Er zijn ongeveer 43.500 certificaathouders die geraakt worden door de handelwijze van de bank. Meer dan de helft komt uit Nederland. Hoeveel belangstelling er is om deze avond bij te wonen is moeilijk in te schatten.

 

Op basis van een peiling onder onze eigen achterban, verwachten we al gauw enkele honderden mensen. Maar aangezien we er vanuit gaan dat de belangstelling veel groter zal zijn, hebben we een locatie gekozen waar we nog meer mensen kunnen ontvangen: de Jacobikerk in Utrecht. Deze prachtige kerk is heel goed bereikbaar, zowel met OV als auto. De kerk bevindt zich op loopafstand van Utrecht Centraal en de parkeerfaciliteiten van de Jaarbeurs.

Ook al biedt de kerk ruimte aan veel bezoekers, aanmelding vooraf is noodzakelijk. Alleen dan kunnen we de avond goed voorbereiden en voorkomen we dat er mensen voor een gesloten deur komen te staan, want vol is vol.

Voor niets gaat de zon op

Als pressiegroep heeft Triodos Tragedie geen inkomsten. Om de kosten van de bijeenkomst te dekken, zijn we genoodzaakt om alle bezoekers een bijdrage te vragen van €10 p.p. Aanmelding en betaling lopen via het bekende evenementenplatform Eventbrite.

Info avond certificaathouders

Woensdag 14 juni

19.00 - 21.00 uur

Jacobikerk

St. Jacobsstraat 171 - 3511 BP Utrecht

Aanmelding: www.eventbrite.nl

bottom of page